Copy

Nieuwsbrief De Groene Waterman
Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

Beste lezer

Binnenkort ontvangt het literatuurfestival Passa Porta Almudena Grandes. Bij ons is deze grande dame uit de Spaanse literatuur al lang geen onbekende meer. Ze liet zich opmerken met Het ijzig hart. Weet u nog hoe enthousiast Edith en Diane over deze roman over de Spaanse burgeroorlog waren?
Als opwarmertje voor haar komst naar Brussel organiseren wij woensdag 8 maart een leesgroep rond haar laatste roman Kleine Helden, o.l.v. Jeroen Theunissen. In dat boek schetst Grandes een ontroerend en urgent portret van de Spaanse burger onder het juk van de crisis.

Uit de nieuwe oogst selecteert Robrecht Materialism, het nieuwe boek van de Britse professor Terry Eagleton.
Nikki geeft De ondergrondse spoorweg van National Book Award winnaar Colson Whitehead de volle vijf sterren op Goodreads.

Dimitri Bontenakel en Toon Van Mierlo, twee Antwerpse schrijvers, komen tegelijkertijd met een nieuw boek op de proppen. Op zaterdag 18 februari stellen we beide boeken samen voor.

Zoals u weet, geloven wij dat een gezonde democratie eigenzinnige literatuur nodig heeft. Naast prikkelende en inspirerende boeken hoort daar ook een kritische en onafhankelijke pers bij. De pers is immers de waakhond van de democratie. Daarom steunen we ten volle de Nacht van Apache, een avond georganiseerd door Wouter Deprez en vele andere artiesten.

Bent u nog op zoek naar een origineel Valentijnsgeschenk voor uw lief? Iets onverwachts? Iets persoonlijks? Iets ontroerends? Op zaterdag 11 februari schrijft Peter Theunynck voor u een gepersonaliseerd en gesigneerd liefdesgedicht.

Noteert u ook alvast 25 maart in uw agenda? Dan is het dag op dag twintig jaar geleden dat onze coöperatieve ontstond en willen we graag met u vieren.


Tot binnenkort
Hanne, Iris, Karel, Katrien, Marc, Nikki en de vrijwilligers.

De Groene Waterman

foto: Women's March against Trump


Boekentips fictie

Boekentips non-fictie

Activiteiten

Debatavond FiloSofa met Bert Leuridan - 7 februari om 19 u.

De wetenschappen – en de technologieën die ze voortbrengen – spelen een grote rol in onze maatschappij. Toch wordt hun epistemische autoriteit ook soms ondergraven en worden hun resultaten eenvoudigweg terzijde geschoven. Denk maar aan de klimaatsceptici of aan homeopathie. 
Voor een wetenschapsfilosoof is deze situatie zowel intrigerend als maatschappelijk uitermate relevant. Ze roept vragen op over het statuut van waarheid, onzekerheid en betrouwbare kennis, over het doel van wetenschap, over de relatie tussen wetenschap en wijsgerige reflectie en over de rol van beide in de samenleving.
Bert Leuridan is als docent Wetenschapsfilosofie verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Recent publiceerde hij samen met Erik Weber en Merel Lefevere het boek Wetenschap: wat, hoe en waarom? Systematische inleiding tot de wetenschapsfilosofie (Garant, 2016).
Deze avond is een organisatie van FiloSofa.

Valentijn: Peter Theunynck schrijft voor jou een liefdesgedicht - 11 februari van 14 tot 18 u.

Schrijvers zijn verliefd op hun lezers. Op jou dus. Hoe kan het ook anders? Ze geven jou het beste wat ze in zich hebben: hun liefde, hun passie, hun verbeelding. Het zit allemaal in hun boeken. Ter gelegenheid van Valentijn 2017 gaan dichters nog een stapje verder… Op zoek naar een echt origineel Valentijnsgeschenk voor je lief? Iets onverwachts? Iets persoonlijks? Iets ontroerends? 
Op zaterdag 11 februari, tussen 14 en 18 u. schrijft Peter Theunynck in boekhandel De Groene Waterman voor jou een gepersonaliseerd en gesigneerde liefdesgedicht. Een onvergetelijke manier om je lief of jezelf te verrassen.
Een handgeschreven liefdesgedicht kost € 20.
Koop je op 11 februari 2017 in De Groene Waterman een boek van Peter Theunynck, dan krijg je het handgeschreven liefdesgedicht zelfs helemaal gratis.
Uit liefde voor jou, lieve lezer.

Van Mierlo versus Bontenakel (dubbele boekvoorstelling) - 18 februari om 16u.

Twee schrijvers komen tegelijkertijd met een nieuw boek op de proppen. Allebei van Antwerpen, allebei Kurt Vonnegut-fans, allebei zondagochtendsporters, allebei geboren in 1971. Tja, dan sla je toch gewoon de handen in elkaar. 
Daarom zal Toon Van Mierlo dus niet over de nieuwe Van Mierlo vertellen, nee, hij vertelt over de nieuwe Bontenakel. En Dimitri Bontenakel doet op zijn beurt een boekje open over de nieuwe Van Mierlo. 
Twee schrijvers over elkaars werk. Wat ze er zo goed aan vinden, wat ze maar niks vinden. Ze vergelijken werkroutines en lievelingsschrijvers en misschien verklappen ze ook wel wat er autobiografisch aan is en wat niet. 
Gratis - graag een seintje als u komt via groenewaterman@groenewaterman.be

Boekvoorstelling Residentie van Artevelde van Patrick Conrad - 23 februari om 20 u.

Patrick Conrad en Uitgeverij Vrijdag stellen het nieuwste boek "Residentie van Artevelde" voor.

Dagelijks kijkt galerijhouder Bernard Steveniers uit op Residentie van Artevelde, een stijlloos flatgebouw aan de Antwerpse Minderbroedersrui, vol haast onzichtbare bewoners. Stadsgids Castelijn overtuigt Bernard om Arteveldes herkomst te ontdekken en om ’s nachts op zoek te gaan naar ingangen bij de overburen via de onderaardse ruien. 
Maar dan verdwijnt Castelijn en vertoont Bernard zich niet meer in zijn stamkroeg De Twee B’s. Zijn goede vriendin Claude de Man, inspecteur bij de Antwerpse recherche, zoekt hem bezorgd thuis op en ontdekt zijn gruwelijk verminkte lichaam. Is er een verband met de lijken die teruggevonden werden met een fortune cookie tussen de tanden? Welke rol spelen de plots opduikende Argentijnse loverboy Gabriël en al die merkwaardige buren? Wat gebeurt er écht achter en onder de muren van de ogenschijnlijk grijze residentie? 


Auteur in de kijker: Almudena Grandes

Kleine helden is een hartverwarmende roman over een volksbuurt in Madrid. Rijk en arm, jong en oud, singles en gezinnen, Spanjaarden en immigranten. Zij hebben geen schuld aan de crisis, maar moeten haar wel dragen, en er ondanks alles proberen bovenuit te stijgen. Elk op hun eigen manier beleven buurtgenoten bitterzoete momenten van onverwachte solidariteit, van verontwaardiging en woede maar ook van tederheid en doorzetten. Samen blazen ze hun buurt nieuw leven in. Een roman over durven opstaan, en over kleine daden die het verschil maken.

Van dezelfde auteur:

Leesgroepen

25 februari om 11 u. Femina Libera
In deze sessie van onze leesgroep feminisme bespreken we Uit liefde voor het leven van Benoîte Groult en I Love Dick van Chris Kraus.

8 maart om 20 u. Kleine Helden
Leesgroep rond het boek Kleine Helden van Almudena Grandes, onder begeleiding van Jeroen Theunissen (in samenwerking met Passa Porta Festival).

23 maart om 20 u. Manja van Anna Gmeyne
Net zo kleurrijk als Hans Fallada vertelt Anna Gmeyner over mensen en hun hoop en verwachtingen aan de vooravond van het Derde Rijk. 

De Groene Waterman | Wolstraat 7 | B-2000 Antwerpen | T. 03/232.93.94 
Openingsuren: van maandag t.e.m. zaterdag - van 9u30 tot 18u