Copy
PROUD Nieuws Maart 17
View this email in your browser

PROUD
NIEUWS
DE PRIVACY PARADOX

Privacy is de bescherming van je persoonlijke levenssfeer. Je hebt het recht om je leven op je eigen manier te leiden en in te vullen zoals jij wil, en daar valt uiteraard de keuze voor sekswerk onder. Maar privacy betreft ook de online informatie die over je bekend is. Er wordt heel veel informatie over ons verzamelt en verwerkt, en heel veel bedrijven en de overheden komen daardoor steeds meer over ons te weten.

En heel vaak hoor je mensen over privacy zeggen dat ze niets te verbergen hebben, maar in het geval van sekswerk hebben we soms wél iets te verbergen. Op dit moment, maar ook met het oog op de toekomst. Want wie kan ons garanderen dat ons werk altijd legaal blijft? De wereldgeschiedenis laat ons zien hoe iets kan veranderen.

De bezorgdheid over onze privacy maar er onvoldoende naar handelen noemen we de privacy paradox. 

Waarom kiezen we er dan toch voor om onze privacy op te geven?

  • Omdat de voordelen zó groot zijn, een smartphone brengt ontzettend veel functionaliteit mee.
  • Omdat iederéén het gebruikt, je raakt bijna in een digitaal isolement als je niet meedoet.
  • Omdat we toch sneller kiezen voor gebruiksgemak en het ingewikkeld vinden om ons digitaal beter te beschermen.
  • Omdat we graag gebruik maken van gratis producten (en als je niet de consument bent, ben je zelf het product, je betaalt dus met je privacy).
  • Maar vooral omdat het zo onzichtbaar is. We hebben gewoon geen idee wie onze gegevens verzamelen, wat ze er mee doen en hoe dat ons leven in de toekomst kan beïnvloeden. Of het nou gaat over de overheid, de commerciële bedrijven of de medegebruikers van internet om ons heen.
  • En omdat we niks met ons machteloze gevoel kunnen, we er dan maar in berusten.

Wat kan een privacy-adviseur voor sekswerkers betekenen? In de eerste plaats: nergens in berusten! We kunnen leren om digitaal weerbaar te worden. Net zoals we ons fysiek leren verdedigen met een weerbaarheidstraining, of met kennis en condooms ons weren tegen soa’s, of dat we voor onze rechten opkomen door empowerment, kunnen we onszelf online beter beschermen. 

De privacy-adviseur gaat je daarmee helpen. Kom bijvoorbeeld naar een workshop, neem je laptop en smartphone mee, en leer bijvoorbeeld de instellingen van je telefoon aan te passen. De privacy-adviseur kan daarnaast ook jouw individuele hulpvragen op het gebied van ICT-veiligheid beantwoorden.

Workshop

De eerste workshop heeft op 15 januari plaatsgevonden.

Dimitri Tokmetzis, bekend van De Correspondent, het boek 'Je hebt wél iets te verbergen' en Het Grote Privacy Experiment, kwam speciaal aan Proud-leden een workshop Privacy geven.

Het draaide vooral om de vraag: “Waartegen wil je je beschermen?” En daarna volgt een “Hoe dan?”

Dat 'hoe' vergt discipline en minder gebruiksgemak. En je kan nooit helemaal meer onzichtbaar zijn in deze tijd, maar je kunt het ze wel moeilijker maken.

Veel vragen, veel antwoorden, de tijd vloog voorbij, en het besef: “Dit moeten we vaker organiseren.” Dus hou Facebook in de gaten met nieuwe data en zorg dat je er (als Proud-lid) bij bent!

Je kunt de Adviseur Privacy emailen op privacy@wijzijnproud.nl 

Dimitri Tokmetzis leidt de Privacy workshop bij PROUD voor onze leden.
Update WRP

In juni 2016 stemde de Tweede Kamer voor De Wet Regulering Prostitutie. Sindsdien ligt het wetsvoorstel bij de Eerste Kamer, die beslist of de wet wordt aangenomen. Dit zijn de belangrijkste punten uit de WRP:

– Zelfstandigen die sekswerk doen als freelancer of zzp’er hoeven geen vergunning meer aan te vragen bij hun gemeente.

– 18- tot 21-jarigen mogen geen sekswerk meer doen. Hun klanten én faciliteerders (zoals bv. exploitanten) worden strafbaar.

– Het vergunningenstelsel wordt nog verder aangescherpt. Dit betekent dat het nog moeilijker wordt om een vergunning voor een sekswerkbedrijf te krijgen en te behouden.

 

Zelfstandig: van strafbaar naar gelijke(re) rechten

Zelfstandige sekswerkers zouden eigenlijk strafbaar worden gesteld in de WRP. Zo zou je als zzp’er boetes en een gevangenisstraf kunnen krijgen omdat je ‘jezelf exploiteert’. Dankzij de lobby van PROUD en anderen, is dit veranderd. Nu hoeven zelfstandigen juist geen vergunning aan te vragen! Let op: we weten nog niet of dit ook geldt voor zelfstandigen die op dezelfde locatie werken!

 

Jonge sekswerkers worden vogelvrij

De WRP voert het ‘Zweedse Model’ in voor 18- tot 21-jarigen: iedereen die jonge meerderjarige sekswerkers helpt of bezoekt wordt strafbaar. Dit heeft ernstige, negatieve gevolgen: jonge sekswerkers moeten zich zo verbergen voor politie en kunnen geen hulp krijgen van collega’s en exploitanten om te leren hoe ze veilig en gezond kunnen werken. PROUD zet zich juist in vóór veiligheid van jonge sekswerkers en is hier dus tegen.

 

Vergunningenstelsel nog minder toegankelijk

In 2000 zijn bordelen en escortbureaus gelegaliseerd met een vergunningenstelsel. Sindsdien is het aantal bedrijven met vergunning ongeveer met de helft afgenomen. Vaak worden bedrijven geweigerd of gesloten door gemeenten. De WRP maakt dit nog makkelijker. PROUD is hiertegen: we hebben meer werkplekken nodig, niet minder!

ACTUALITEITEN

In maart start ons nieuwe subsidiejaar, dat betekent dat we volop aan de slag gaan met het bedenken van nieuwe projecten en workshops. De nieuwe plannen zullen in juni aan onze leden worden voorgelegd ter goedkeuring tijdens de ALV. Inmiddels heeft ook het nieuwe bestuur zitting genomen. En wordt het kantoor team zeer binnenkort versterkt met een nieuwe Office Manager en een nieuwe Web Coördinator. 

Ondertussen gebeurt er van alles in de landelijke politiek. Zo is er voor het eerst een partij in Nederland die decriminalisatie van sekswerk in hun partijprogramma heeft opgenomen. Een stap in de goede richting dus. De Wet Regulering Prostitutie ligt wel nog steeds bij de Eerste Kamer en  we zijn bang dat de stemming hierover nog op zich laat wachten.  Ondertussen wordt er in media veel gesproken over of thuiswerk wel of niet zou moeten mogen. PROUD zet zich daarom ook nog steeds in voor de rechten van zelfstandige sekswerkers.

15 Februari 2017:
Dag van de Betaalde Liefde

15 februari was het de Dag van de Betaalde Liefde. Dat is een dag voor sekswerkers om hun werk te vieren en te tonen aan het publiek dat sekswerk iets is om trots op te zijn.

 

Dit jaar reisde de PROUD-bus door het zuiden van Nederland, vorig jaar ging de bus nog door het noorden.

 

Dit jaar hadden we een Sex Worker Mini Pop-up festival, bestaande uit ‘Vraag het een sekserker' waar een paar sekswerkers al je vragen beantwoordden, een dansvoorstelling met rode paraplus, en we gaven kleine traktaties weg zoals condooms, stickers en flyers.

 

We reisden naar Ede-Wageningen, Amersfoort, Den Haag, Den Bosch en eindigde de feest traditiegetrouw in Amsterdam.

 

Op elke locatie werden we verwelkomd door verschillende media en veel  publiek. Sommige mensen wisten dat we naar hun stad kwamen en waren er speciaal om ons te zien, er waren ook veel mensen die ons niet kenden en die werden helemaal verrast. We hebben veel leuke reacties en interacties gehad, het initiatief 'Vraag het een sekserker' bleek populair te zijn en we konden veel mensen vertellen over het belang van sekswerkrechten.

I <3 LHBTQIA-sekswerkers

- Hella  -

Deze column is er voor alle lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans, (gender)queer, aseksuele en interseks sekswerkers. Want LHBTQIA’ers die sekswerk doen worden nog weleens vergeten!

 

We weten allemaal dat de meeste sekswerkers vrouw zijn. En de meeste klanten man, natuurlijk. En we hebben weleens gehoord van homo’s die sekswerk doen als bijbaantje. Misschien heb je weleens opgemerkt dat er zo opvallend veel transvrouwen werken in onze branche.

 

Maar we hebben het nooit over de arbeidsdiscriminatie waardoor veel transvrouwen kiezen voor sekswerk. Wat hebben jullie nodig, vrouwen? We praten nooit over ouders die hun jongvolwassen LHBTQIA-kinderen afwijzen, waardoor ze al vroeg voor zichzelf moeten zorgen. En wie denkt er nou echt na over de behoeften van homoseksuele collega’s – wordt het bijvoorbeeld niet eens tijd dat Nederland PrEP gaat vergoeden, heren? En hoe beïnvloedt het sekswerkstigma jullie leven, eigenlijk?

 

Laten we het ook eens hebben over seks met mannen wanneer je liever relaties hebt met vrouwen. Of wanneer je eigenlijk helemaal niet zo houdt van seks (hoi aseksuele collega’s!). Is er überhaupt support voor interseks sekswerkers?

 

Zelfs de LHBTQIA-beweging in Nederland lijkt soms te vergeten dat sekswerkers bestaan. En de sekswerkers-beweging vergeet soms dat niet-hetero, niet-cis sekswerkers eigen verhalen en behoeften hebben.

 

Gelukkig zijn er bij PROUD wel flink wat actieve LHBTQIA’ers, maar wat mij betreft mogen die nog veel luider roepen. Dus laat van je horen! Tijd om onze behoeften, wensen en dromen op de agenda te zetten!

เพื่อนๆคนทำงานบ้านนวดที่รัก

Beste vrienden

เพื่อนๆรู้มั้ยคะว่าการทำงานบ้านนวดเพื่อนๆได้จ่ายภาษีทุกครั้งที่ให้บริการแขก และนั้นคือคนทำงานบ้านนวดมีสิทธิ์ดังต่อไปนี้

  1. ได้รับงานช่วยเหลือประกันสุขภาพ (zorgtoeslag)
  2. ได้รับเงินสบทบค่าเช่าบ้าน (huurtoeslag)
  3. ขอรับเงินสนับสนุนผู้ไม่มีงานทำ (bijstand)

 

หากต้องการข้อมูลเพิ่มเติม หรือคำปรึกษา โทรหาเราได้ที่ 06 28445537 หรือ อีเมล์info@wijzijnproud.nl

--------------------

Weet u wat uw werk betekent qua belastingen en wat uw rechten op uitkeringen zijn?

Voor elke klant die bij u een service afneemt, betaalt u belasting in Nederland, daardoor heeft u recht op: 

1. Zorgtoeslag

2. Huurtoeslag

3. Bijstand

Als u meer informatie of ondersteuning nodig heeft, kunt u bellen met 06 28445537 of mailen naar info@wijzijnproud.nl.

 

PROUD HOTLINE

- 06-28445537- 

- info@wijzijnproud.nl -

Heb je problemen of vragen? Mail of bel ons! Er staat altijd iemand voor je klaar.

Hoeveel belasting moet ik betalen als zelfstandige?

Als zelfstandige betaal je zowel inkomsten- als omzetbelasting. De omzetbelasting is de standaard belasting die over commerciële diensten worden betaald van 21%, waaronder ook sekswerk. Indien je erg weinig verdient, kan het zijn dat je deze niet hoeft te betalen. Elk kwartaal moet je aangifte doen van je omzetbelasting en die moet je ook elk kwartaal betalen. De inkomstenbelasting is een jaarlijkse aangifte en betaal je over een heel jaar. Ik adviseer altijd om de helft van je omzet te reserveren voor de belastingdienst, dan zit je altijd veilig.

 

Heb ik als onafhankelijke escort een vergunning nodig?

Op het moment is het in Nederland zo dat het aan de gemeente is waar je bedrijf is gevestigd om te beslissen of er een vergunningsplicht geldt voor dit beroep. Onder bedrijven vallen ook zelfstandigen. De gemeente kan dit regelen via de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Veelal blijkt echter dat de regels in de APV hier niet altijd uitsluitsel over geven. Hierdoor kan het de moeite waard zijn om toch nog contact op te nemen met de gemeente.

 

Ik wil graag klanten de mogelijkheid bieden met pinpas te betalen. Wat te doen?

Hou om te beginnen rekening met de privacy van de klant, dus kies een bedrijfsnaam die in niets verwijst naar je beroep. Je bedrijfsnaam komt op zijn afschrift te staan....  Je hebt een zakelijke bankrekening nodig en kunt via de bank een contract afsluiten voor een mobiele pinautomaat. Sommige banken discrimineren vanwege je beroep. ABN Amro en ING zijn tot nu toe de meest tolerante. Klachten over banken? Die verzamelen we, dus laat het weten!

LINKS

ROTTERDAM 
Humanitas

AMSTERDAM
PIC
P&G292

UTRECHT
De Tussen Vooziening

DEN HAAG
Spot 46
SHOP den Haag 

ANDERE INFO
Opting In info
Prostititie Goed Geregeld

 

PROUD
Enge Kerksteeg 3
1012 GV Amsterdam

WORD LID
facebook I twitter I home

Copyright © 2016 PROUD Nederland, All rights reserved.


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PROUD · Enge Kerksteeg 3 · Amsterdam, 1012 GV · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp